UITSLAANDE BRAND HOOGSTRAAT - https://www.kamperpoorter.nl

Tel: 038-4213120
KAMPERPOORTER.NL
Logo Kamperpoorter
WELKOM OP DE WIJKWEBSITE VAN DE KAMPERPOORTER
Kamperpoort
Ga naar de inhoud

UITSLAANDE BRAND HOOGSTRAAT

NIEUWS
Brand Hoogstraat 25 maart 2021
Brand Hoogstraat 25 maart 2021
UITSLAANDE BRAND HOOGSTRAAT  25 MAART 2021

Zwolle – Een felle, uitslaande brand aan de Hoogstraat heeft een appartement compleet verwoest . Niemand raakte gewond.
De politie heeft twee verdachten aangehouden.
Rond kwart voor vier ’s ochtends sloegen de vlammen uit de ramen op de eerste verdieping van het appartementencomplex . In het complex zitten twaalf appartementen. Politie en brandweer evacueerden alle bewoners. Ook de bewoners van de aangrenzende woningen moesten hun huizen verlaten.
De brandweer had de vuurzee snel onder controle. De Zwolse brandweer kreeg assistentie van de korpsen uit Wezep, Hattem, Dalfsen en Kampen. De politie heeft twee verdachten aangehouden.
Eén man werd buiten op straat aangehouden door politieagenten. Voor hij overgebracht werd naar het politiebureau kreeg hij zakken om beide handen om sporen veilig te stellen.
De oorzaak van de brand in nog onbekend. Het team brandonderzoek van de brandweer en forensisch rechercheurs van de politie gaan verder onderzoek verrichten.

Omwonenden horen ‘Wég wég!’ en zien vlammen uit ramen slaan bij brand in Zwolle:
‘Ze kwamen even eerder nog om bestek vragen’

Een brandalarm piept al een tijd en een buurvrouw ruikt zo’n twee uur  eerder al een vreemde geur als iets voor 03.45 uur een man buiten staat  te schreeuwen. Vlammen slaan meters ver uit de al geknapte ramen van de  begeleidwonenappartementen aan de Hoogstraat in Zwolle.
Het is helemaal  mis. ,,Hij werd meegenomen met plastic zakjes om zijn handen.’’

Geschreeuw  op straat. Alweer, denkt buurtbewoonster Babette, als ze rond 03.45 uur  wakker wordt van warrig geroep. Het is vaker onrustig in de Hoogstraat  in de Kamperpoort.
Voor corona door publiek uit enkele omliggende cafés,  soms door cliënten van zorgwoningen of andere buurtbewoners. Eens  kijken wat er nu weer voor relletje of ruzie is, denkt ze als ze filmend  met haar telefoon door het raam naar buiten kijkt.
 
  
 
‘Weg,  weg!’, roept een man in trainingspak op de beelden, handpalmen om zijn  achterhoofd geklemd en dan weer breed uitgestrekt. ‘Ik moet naar de  gevangenis’, zou hij ook gezegd hebben volgens buurtbewoners. Als  Babette haar raam opent om haar zichtveld te vergroten, ziet ze op  enkele meters afstand de vlammen en rook uit de ramen van de woning  direct naast haar slaan. ,,Ooh kut!’’, hoor je haar zeggen in haar eigen  video, waarna ze snel schakelt, de buurvrouw waarschuwt en naar buiten  vlucht.

Samen  met andere appartementenbewoners staat ze deze donderdagochtend op  straat, vlak naast het complex met de zwartgeblakerde gevel en houten  platen op plekken waar tot een paar uur eerder nog ramen in de  sponningen zaten. Glassplinters omringen de bezem naast de deur.
,,Ik  stond hier op mijn badslippers buiten, gelukkig stonden de overburen  snel klaar met koffie en thee’’, vertelt Mazina van den Born (21) met  een sigaret in haar hand. Zij werd gewaarschuwd door Babette.
,,Die  jongen zat tegen de regenpijp aan daar, en werd met plastic zakjes om  zijn handen meegenomen door de politie. Gelukkig heeft deze muur alles  tegengehouden, wij hebben geen schade.’’
 
Opgepakt
De brand ontstaat donderdagochtend vroeg  in appartement van een cliënt van Omega Groep, dat in het  appartementencomplex zo’n twaalf van de dertig woningen in gebruik heeft  voor begeleid wonen.
De bewoner (volgens omwonenden een twintiger) is  kort na de brand op straat opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij  brandstichting, net als een 20-jarige Zwollenaar die bij hem in de  woning was.
Enkele appartementen zijn onbewoonbaar verklaard, waaronder  die van de opgepakte man.
Voor de cliënten zoekt Omega elders onderdak,  en ze kunnen in gesprek met Slachtofferhulp.

Drie weken geleden is door Omega Groep nog gekeken of de bewoner een  gevaar voor zichzelf of de omgeving vormde, omdat hij toen verhuisde van  een ander begeleidwonenlocatie naar de Hoogstraat.
,,Dat was niet het  geval. Voor een gedwongen opname is zoiets wel nodig’’, vertelt  Omega-bestuurder Hans Hersevoort. ,,Dit is voor het eerst sinds onze  start in 2009 dat we brand in de woning van een cliënt hebben. Zulke  uitzonderlijke incidenten zijn niet te voorkomen.’’


Terug naar de inhoud